Voedingsadvies

VOEDINGSSUPPLEMENTEN EN DIËTEN

Aanpassingen aan de voeding onder vorm van diëten of toevoegingen of verwijderen van bepaalde supplementen in de voeding worden vooralsnog niet aanbevolen in de (inter)nationale richtlijnen voor de behandeling van ADHD omdat er onvoldoende evidentie is voor een (klinisch voelbare) werking die groter is dan een placebo-effect. Omdat deze behandelingen populair zijn in Vlaanderen en Nederland geven we hieronder wat uitleg zodat er voldoende begrepen wordt waarom ze wel  nog steeds verder onderzocht worden.

Verschillende dieetinterventies werden al uitgeprobeerd bij de behandeling van ADHD: eliminatie-dieet (Restricted Elimination Diet, RED), eliminatie van voedingskleurstoffen en bewaarmiddelen (Artificial Food Colours Exclusion, AFCE), toevoegen van lange keten vrije vetzuren, toevoegen van andere bestanddelen.

Er is nog steeds een tekort aan kwalitatief hoogstaande en methodologisch goed onderbouwde studies van dieetmaatregelen. Er kunnen daarom enkel voorlopige adviezen geformuleerd worden. Voor andere adviezen in verband met voeding is er onvoldoende of geen wetenschappelijke evidentie:

  • Eliminatie/”few food” dieet.3,4,6  Sommige richtlijnen stellen dat er wel voordelen op korte termijn zijn, maar dat er geen evidentie is voor effectiviteit op lange termijn.2,5
  • Eliminatie van voedingskleurstoffen en bewaarmiddelen wordt niet aanbevolen.2,3,4,5,6
  • Toevoegen van lange keten vrije vetzuren wordt niet aanbevolen.2,3,4,5,6


ALGEMEEN VOEDINGSADVIES

Het eten van meer poly-onverzadigde vetzuren wordt echter wèl als een algemene gezondheidsbevorderend advies gegeven, o.a. ter preventie van hart- en vaatziekten. In haar rapport over Omega-3-vetzuren komt de Hoge Gezondheidsraad tot het besluit dat een verhoging van de meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren moet aanbevolen worden. Tegelijk moet de inname van meervoudig onverzadigde omega-6-vetzuren (linolzuur, gamma-linoleenzuur, dihomo-gamma-linoleenzuur en arachidonzuur) verminderen om de verhouding omega-6/omega-3 te verminderen. De Hoge Gezondheidsraad beveelt nu een verhouding van 5 aan (1 eenheid omega-3 tegenover 5 eenheden omega-6). Dat zou moeten gebeuren door de gedeeltelijke vervanging van omega-6- door omega-3- vetzuren, dank zij de vervanging van oliën rijk aan omega-6-vetzuren door oliën rijk aan omega-3-vetzuren (koolzaad, soja) en dank zij de verhoogde inname van omega-3-vetzuren met lange keten (EPA+DHA). Waar vinden we omega-3-vetzuren in de voeding ? ALA wordt van nature aangetroffen in o.m. groene bladrijke groenten als bv. spinazie, postelein, waterkers, peulvruchten. Andere bronnen zijn o.m. noten, lijnzaad, sojabonen en walnootolie, en daarvan afgeleide olie (koolzaad-, soja-, notenolie...), margarine, enz. De beste bronnen van de lange EPA en DHA vetzuurketens zijn schaal- en schelpdieren, en vette vis, zoals sardines, verse tonijn, makreel, zalm, poon, forel, paling, en ansjovis.